Nianar e-commerce & web-marketing
 • 15.10.2012
   Princiupiul Pareto, cunoscut și ca regula “80-20”  este și principiul de baz ... vezi detalii
 • 12.10.2012
  "Desigur, este critic faptul ca atat preturile online cat si cele offline sa fie setate in functie de concurenta in scopul de a obtine volum strategic si profit. Atat la nivelul strategic, cat si cel tactic, Internetul permite companiilor sa-si imbunatateasca setarea preturilor prin trei posibilitati care nu sunt efective offline. 1.      Precizia in stabilirea nivelului pretului si c ... vezi detalii
 • 02.10.2012
    " Contrariu conceptiei traditionale, internetul ofera avantaje spectaculoase companiilor care isi folosesc capacitatile de a seta si de a gestiona preturile mai eficient pentru produsele si serviciile sale. Aceste avantaje depasesc ceea ce este  posibil la nivel off-line si permit stabilirea preturilor in functie de valorile consumatorilor, actiuni competitive si conditii de piata mult mai precise si ... vezi detalii
 • 01.10.2012
    Pana acum Internetul a fost  "casa" celor care cautau preturi mici, dar necesitatea unei  vanzari cu profit a facut practic imposibila misiunea marketerilor de-a gasi un model de afacere care sa mentina preturi mici in crearea si dezvoltarea unei marci on-line.   Intreprinderile si-au dat seama ca strategia unui pret mic, ar putea sa le coste prea mult. Si totusi, Internetul ramane in ... vezi detalii

Articole comert electronic

Regula "80-20"
Data adaugarii: 15.10.2012
 Princiupiul Pareto, cunoscut și ca regula “80-20”  este și principiul de baz
Trei modalitati de a profita din flexibilitatea setarii preturilor pe Internet.
Data adaugarii: 12.10.2012

"Desigur, este critic faptul ca atat preturile online cat si cele offline sa fie setate in functie de concurenta in scopul de a obtine volum strategic si profit. Atat la nivelul strategic, cat si cel tactic, Internetul permite companiilor sa-si imbunatateasca setarea preturilor prin trei posibilitati care nu sunt efective offline.

1.      Precizia in stabilirea nivelului pretului si comunicarea pretului. Cheltuielile sunt enorme pentru companiile care pot mult mai precis sa identifice pretul produsului care face parte dintr-un set de indiferenta - care reprezinta, nivelul preturilor posibile pe care consumatorul nu refuza indiferent de cresterea sau micsorarea acestuia. Companiile pot sa profite de aceste seturi de indiferenta a preturilor produselor. Prin analiza, am observat 17% pentru produsele de brand, 10% pentru componentele industrial-ingineresti si 8% pentru produsele financiare. Companiile ce ofera servicii financiare care s-au miscat de la mijloc spre topul cu 2% de indiferenta fata de pretul produselor isi vor imbunatati profitul cu 11%.
 
Determinarea setului de indiferenta necesita cercetari de piata care deobicei sunt furatoare de timp , scumpe si nesigure (incercate doar de mai putin de 25% dintre companii). Astfel de cercetari sunt destul de simple pe internet – relativ ieftine in setare sau monitorizare. Companiile pot dirija pe Internet sensibilitatea continua a pretului – de exemplu, oferind fiecarui 50-lea client un pret diferit, astfel extrapoland statistica rezultatului. Acelasi test poate fi deasemeni folosit in scopul de a prezice volumul fluctuatiilor care rezulta din cresterea si scaderea preturilor.
 
Diferite metode de comunicare a pretului pot fi testate in acelasi fel. De exemplu, FairMarket, care seteaza licitatii si tehnologii automatizate de stabilire a pretului pe site-urile Web ale consumatorilor, deseori fac teste in scopul de a determina modalitatea prin care informatia despre pret afecteaza alegerea consumatorului. In cazul produselor autorizate, s-a observat o rata rapida de vanzare si preturi inalte in cazul in care consumatorii beneficiau de reduceri fixe. Totusi, consumatorii sunt disponibili sa amane achizitionarea unui produs si sa astepte reducerile programate.
 
2.      Adaptivitatea la timp verso schimbarile pietei. Schimbarile preturilor offline pot fi destul de inflexibile. Pe pietele B2B, poate dura de la cateva luni la un an comunicarea catre distribuitori, publicarea si distribuirea preturilor cat si implimentarea schimbarilor in sistem. Pe pietele B2B, preturile de genul celor care au fost pre-publicate pe fluturasi sunt setate cu mult inaintea unui eveniment, cu nici o oportunitatea de recalibrare. Preturile online sunt foarte adaptabile, oferind posibilitate companiilor de a ajusta in fractiuni de timp si de a profita de la cele mai mici fluctuatii in conditiile de piata, cererile consumatorului si comportamentul competitiv. Tickets.com , a fost in stare sa obtina mai mult de 45% din profit per eveniment prin ajustarea dinamica a ticketelor de pret bazate pe cerere si livrare.
Dinamica pietei de pe Internet si flexibilitatea pune o intrebare in fata companiilor de a avea o balanta industriala oportuna si corecta cat si un mecansim de urmat. De exemplu, cand produsele sunt cerute pe piata – masurate prin posibilitatea de utilizare, timpul si nivelul de inventar – preturile ar putea creste pentru o perioada anumita de timp. Cand cererea este constanta, compania trebuie sa experimenteze cu setarile preturilor mici, licitatii, sau promotii pe o o durata scurta de timp. Cheia o reprezinta abilitatea de a reactiona rapid si decisiv. Se estimeaza ca un furnizor din industria electronic relaizeaza 25% profit obtinut prin ajustarea mai rapida a preturilor decat alti jucatori de piata in urma cutremurului din Taiwan ce a cauzat costuri temporare inalte pentru componentele cheie.
3.     Segmentarea preturilor. Este destul de clara idea ca din cauza faptului ca diferiti consumatori pun valoare diferita beneficilor produselor, unii consumatori sunt gata sa plateasca pentru un produs decat pentru altul. Procesul de diferentiere a preturilor in scopul de a tinti diferite grupe de consumatori este destul de greu pe cale offline deoarece vizitatorii magazinelor traditionale sunt misteriosi din punct de vedere statistic ; companiile nu au nici o idee despre istoria lor de cumparare, sau ce combinatie de pret si oferte le-ar putea determina achizitia. La nivelul online, companiile folosesc diferite surse de informare despre consumator pentru a putea determina segmentul cel mai corespunzator consumatorului (de ex. prin intermediul selectarii informatiei despre sesiunea online curenta a consumatorului sau in functie de istoria achizitiilor clientului din baza de date creata in calculatoarele clientilor).
O data ce segmentul consumatorului este identificat, se poate oferi imediat un pret specific segmentului sau o promotie. De ex. Ford asteapta ca informatia online despre consumator sa imbunatateasca semnificativ randamentul a aprox 10 milioane de dolari cheltuiti anual pentru promotii de pret. Eforturile mai vechi, cum ar fi reducerile de finantare si cashback-ul au fost pe larg oferite clientilor de-a lungul unei anumite perioade de timp. Internetul ii va oferi posibilitate lui Ford sa urmareasca o istorie si un comportament individual al consumatorului si sa tinteasca cat mai delicat promotiile personalizate in functie de consumatorul specific."
 
                        McKinsey Marketing Practice  " Internet Pricing, A creator of Value- Not a Destroyer"
                                                                                         Traducere:  Ana Urecheanu
 
                                                                                                                                                                                  
                                                                                                                      
 
 
Preturile pe Internet
Data adaugarii: 02.10.2012

  " Contrariu conceptiei traditionale, internetul ofera avantaje spectaculoase companiilor care isi folosesc capacitatile de a seta si de a gestiona preturile mai eficient pentru produsele si serviciile sale. Aceste avantaje depasesc ceea ce este  posibil la nivel off-line si permit stabilirea preturilor in functie de valorile consumatorilor, actiuni competitive si conditii de piata mult mai precise si mai oportune.

Totusi, este evident ca decat sa micsorezi preturile, Internetul ofera oportunitati unice in stabilirea preturilor prin sporirea marjelor si generarea cresterii. Pentru a capta acest avantaj, companiile trebuie sa inteleaga ca deseori exista o diferenta mare dintre ceea ce spun consumatorii si ceea ce fac . De exemplu, 75 % din respondenti al studiului  Ernst & Young au considerat preturile mici ca un motor important al cumparaturilor pe Internet, in contrast cu 50 % pentru convenienta si 48% pentru selectie. Preturile mici au fost identificate prin aceleasi valori ca si in studiul Jupiter Communications / NFO Worldwide.
Cercetarile comportamentului sugereaza, totusi faptul ca nici consumatorii individuali si nici afacerile nu sunt extremi in ceea ce priveste preturile produselor pe Internet. Am analizat comportamentul online actual folosind un esantion ce include cei mai activi clienti online dintre Media Metrix US dintr-un numar de 5000 de oameni. Am descoperit urmatoarele :
·         89% dintre cumparatorii de carti au cumparat de pe primul site pe care l-au vizitat, la fel cum 84%  din cumparatorii de jucarii, 81% din cumparatorii de muzica si 76% sin cumparatorii de electrotehnica ;
·         Mai mult de 29% dintre utilizatori sunt cei care aleg mai mult in functie de convenienta si simplitate decat in functie de pret'; 
·         36% dintre cei care utilizeaza Internetul in primul rand pentru a fi in contact cu prietenii si familia, in general neaga brandurile sale preferentiale off-line in cazul in care cumpara pe Internet;
·         Doar 8 % dintre utilizatori sunt cei care cauta valoare publicitara printr-o cercetarea minutioasa in scopul de a face cea mai buna cumparatura online.
 
Mai mult, concurentii ce seteaza preturi mici Internet, foarte rar detin o cota mare pe piata. De exemplu, intre anii 1997 si 1999, liderii  de pe piata – Amazon.com si Barners & Noble au marit preturile online ale cartilor cu 8 si respectiv 7 procente, prin reducerea peturilor la Books-A-Million cu 30%. Chiar daca s-au utilizat motoarele de diferentiere a produselor, piata Amazon si-a marit cota de la 64 la 72%, iar Barnes & Noble de la 12 la 15%.
 
Deasemeni, pe pietele online B2B, pe langa pret exista si alti factori care influenteaza decizia cumparatorului. In studiul McKinsey & Company, doar 30% dintre cumparatori au identificat preturile mici ca fiind beneficiul-cheie in cumpararea pe Internet; in schimb altii mentioneaza - reducerea costurilor la tranzactii si accesul sporit la mai multi furnizori si mai multe produse. Totusi, majoritatea cumparatorilor B2B se asteapta ca costurile mai mici sa fie obtinute prin costuri mai mici de procesare si cautare – un timp mai mic pentru documentarea  si automatizarea informatiei care le permite sa urmareasca inventarul si sa ia cele mai bune decizii de cumparare. Cand sunt intrebati cum pot sa cumpere la preturi mai mici, doar 14% dintre cumparatori  indica furnizorii cu cele mai mici marje de profit, recunoscand faptul ca atat cumparatorii cat si furnizorii beneficiaza din costurile reduse ale tranzactiilor.
 
Acest fapt, insa, nu sugereaza ideea ca comertul B2B este liber in ceea ce priveste presiunea asupra pretului. Companiile care cumpara prin intermediul licitatiilor inverse au miscat preturile furnizorilor pe scara in jos cu mai mult de 30%. Insa, presiunea exercitata asupra pretului este limitata ; 50 % dintre companii cumpara prin intermediul licitatiilor inverse alegand furnizorii cu cea mai mica oferta, iar 87% raman fideli vanzatorilor tr aditionali chiar daca acestia nu ofera preturi mai mici. Chiar daca licitatiile inverse se aplica doar in cadrul industriilor neconcentrate unde exista multi furnizori competenti si unde produsele cumparate sunt functionale, nu este o surpriza faptul ca doar 15% dintre companii au incercat licitatiile inverse. Este remarcant faptul ca astazi, doar 2%  prefera licitatii inverse si doar 3% intentioneaza sa le foloseasca in anii care urmeaza.
 
Care sunt implicatiile la nivelul comertului pe Internet ? Companiile au mai multa flexibilitate decat s-a crezut,  faptul ca acestea dirijeaza agresiv preturile ca fiind parte a strategiei de stabilire a preturilor pe Internet. Avand in vedere faptul ca profitul de operare al companiilor poate sa creasca cu aproximaiv 17% din majorarea cu doar 2%  a nivelului pretului,  aceste companii care inteleg si utilizeaza flexibilitatea preturilor oferita de Internet se vor afla printre castigatorii comertului online."
 
 
             McKinsey Marketing Practice  " Internet Pricing, A creator of Value- Not a Destroyer" 
 
                                                                                                                       
Asteptarile clientului on-line
Data adaugarii: 01.10.2012

  Pana acum Internetul a fost  "casa" celor care cautau preturi mici, dar necesitatea unei  vanzari cu profit a facut practic imposibila misiunea marketerilor de-a gasi un model de afacere care sa mentina preturi mici in crearea si dezvoltarea unei marci on-line.   Intreprinderile si-au dat seama ca strategia unui pret mic, ar putea sa le coste prea mult.

Si totusi, Internetul ramane in continuare atractiv pentru multi clienti. Ce ii atrage cel mai mult?

Programul convenabil de 24 de ore pe zi si sapte zile pe saptamana pe care acesta il ofera face multi cumparatori on-line sa economiseasca timp. Timp care poate fi folosit intr-un mod mult mai util: sa stea impreuna cu familia, sa se joace cu copii, sa-si invite partenerul (a) la o cina romantica sau sa-si citeasca romanul preferat.  Un bun marketer nu va neglija aceste aspecte.

 

Internetul a modificat obiectivul marketerilor din "sa ajutam pe vanzator sa vanda"  in  "sa-l ajutam pe cumparator sa cumpere" , dar sa nu uitam ca si asteptarile clientilor on-line au crescut : "ei au standarte mai inalte cu privire la serviciu, confort, viteza de livrare, competitivitate a preturilor si posibilitati de alegere." ( Smith si D. Chaffrey ) 

 

                                                                                          

                                                                                              

 

Informatii contact

telefon: 0746 696 898

mail:  office@nianar.ro

Abonare newsletter

Noutati si Oferte

Noutati/oferte

Stai conectat!